Hoe kun je een slot lockpicken?

Het is een bekend fenomeen onder lockpickers dat ze een enorme kick krijgen van het openen van hun eerste slot. Zelfs jaren na hun eerste slot en na het overwinnen van vele uitdagingen is dit iets waar lockpickers van binnen warm van worden..

jippieDie eerste overwinning, dat gevoel van een systeem verslaan wat ervoor ontworpen is om dat juist te voorkomen. Iedereen accepteert het als een feit dat ze niet te verslaan zijn en jij weet het te omzeilen! Op deze pagina gaan we jou stap voor stap helpen om je eerste slot te openen met behulp van lockpicking.

Wat is Lockpicking?

Lockpicking is een Engelse term waar geen goede Nederlandse vertaling voor is. Letterlijk zou je het kunnen vertalen naar slot peuteren maar het is veel meer dan dat.

Lockpicking wordt namelijk ook weleens mechanisch hacken genoemd omdat het vergelijkbaar is met “hacking”. Hacking heeft momenteel nogal een negatieve associatie door hoe het gebruikt wordt in de media maar vroeger werd het in de wereld van technologie gebruikt als een term voor verbetering.

Bill Gates, Steve Jobs en alle mensen die ooit iets hebben gedaan voor de technologie in deze wereld waren hackers. Ze hackten systemen constant om zwaktes te vinden en op te lossen. Zo werden de systemen steeds beter totdat iemand anders het weer hackte en weer iets ontdekt wat nog een zwakte was.

lockpicking

Lockpicking is een techniek die gebruikt kan worden om sloten open te peuteren die zo populair is geworden dat het de verzamelnaam is geworden voor alles wat te maken heeft met het “hacken” van fysieke veiligheid.

Voordat je begint met lockpicking..

Voordat je begint met lockpicking is het belangrijk dat je niet gelijk te veel hooi op je vork neemt.
Enthousiast lockpicking
Lockpicking kan soms best frustrerend zijn helemaal als je net begint. Daarom is het handig om jezelf te motiveren door te kijken naar wat je wél open kan krijgen.

Geen idee waar te beginnen? Geen zorgen de Lockpicking Universiteit is hier om je stap voor stap op weg te helpen 🙂

Wat heb je nodig?

Je hebt een aantal dingen nodig om je eerste slot succesvol te lockpicken. De belangrijkste hiervan zijn:
doorzetten

  • Een lockpick setje.
  • Een goed slot.
  • Een emmer doorzettingsvermogen!

Een lockpick set

De eerste uitdaging is om in het bezit te komen van een degelijk lockpick setje. Als je een setje wilt kopen zul je al snel merken dat er veel verschil in aanbod is. Als je op zoek bent naar een lockpick set dan raden wij je aan deze aan te schaffen bij de Lockpick Webwinkel. In onze ervaring hanteren zij altijd de goedkoopste prijzen en snelste levertijden. Tevens zijn de mensen hierachter ook daadwerkelijk lockpickers in tegenstelling tot de andere webshops in Nederland.
lockpick-set
Maar eigenlijk is het voor de beginner nog niet erg van belang om je teveel te verdiepen in de verschillende lockpick setjes. Met elk setje kan je aan de slag en je kunt met en beetje creativiteit ook je eigen setje maken. Helemaal als je niet zeker bent of je wel echt verder wilt gaan met lockpicking is het overbodig om gelijk een dure set aan te schaffen.

Mijn eerste sloten heb ik geopend met behulp van een theelepeltje verminkt met een vijl en een inbussleutel. Dit maakte het avontuur eigenlijk alleen nog maar meer compleet. Moet je voorstellen hoe het voelt om je eerste slot open te krijgen met een theelepeltje! Gaaf toch?!

Als het je leuk lijkt om zelf je eigen lockpicks te maken hebben we hier ook nog een leuk ebook voor je geschreven: Hoe je zelf een lockpick set maakt.

lockpicks
 
Lockpicks zijn speciale stukjes metaal. Vaak zijn ze gemaakt van ontzettend hard metaal en dunner dan 1mm. Er zijn diverse patronen beschikbaar voor verschillende voorkeuren.

Naast lockpicks is ook een tension wrench noodzakelijk om een slot te lockpicken.
 

tension-wrench
Hier zijn ook ontzettend veel verschillende vormen en maten van. Sommige werken weer beter voor bepaalde sloten dan anderen. Wanneer je meer en meer ervaring krijgt, krijg je steeds meer inzicht welke tools je het best kunt gebruiken voor een specifiek slot.

Het is ook mogelijk om een slot open te lockpicken met een paperclip maar dat is niet erg aan te raden voor de eerste keer aangezien dat het er niet makkelijker op maakt.

Een goed slot

Zoals je eerder op deze pagina kon lezen, raadde ik je aan om niet te veel hooi op je vork te nemen. Veel mensen kennen lockpicken alleen van actie films waarbij de personages een slot binnen een mum van tijd weet open te krijgen. Dit is net als hollywood explosies erg overdreven maar er zit een kern van waarheid in. Probeer het dus rustig aan te doen en raak niet gelijk teleurgesteld als jouw slot niet direct open gaat!

Het is belangrijk om met een goed slot te beginnen.

Een goed slot is een slot dat goed bij uw lockpicking niveau past. Dit betekent dat het niet te makkelijk moet zijn om geen uitdaging te vormen. Maar ook niet te moeilijk waardoor u alleen maar gefrustreerd raakt. Dat is natuurlijk niet het doel van een hobby! 🙂

In het begin zult u dus een zeer makkelijk slot nodig hebben. Maar hoe herken je deze en hoe kom je eraan? Nou.. dat ga ik je nu vertellen dus let goed op!
 

Hoe kom je aan een goed slot?

Zoals ik net al zei, bedoel ik met een goed slot een slot dat bij jou lockpicking niveau past. Dit betekent dat het niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk moet zijn. Maar hoe kom je hier achter?

Allereerst moet je leren herkennen hoe verschillende slot systemen eruit zien. Zodat je in ieder geval weet dat je het juiste type slot hebt 😉

Cilinderslot

cilinderslot1

Het meest voorkomende slot is het stiftcilinderslot, dit is het slot dat het meeste wordt gebruikt bij de locksport. Dit type slot is te herkennen aan het verticale s-vormige sleutelgat. Door het sleutelgat van dichtbij te bestuderen zit u een klein pinnetje in het sleutelgat zitten.

Plaatjescilinderslot

plaatjescilinderslot2

Het plaatjescilinderslot is goedkoper om te maken en daarmee ook een stuk minder veilig. Deze zijn daarom te vinden op minder belangrijke dingen. Denk aan brievenbussen, kasten, lades etc. Ze zijn te herkennen aan de hoekige ingang en bij het nader bestuderen van het sleutelgat ziet u hoekige plaatjes zitten.

Radiaalslot

radiaalslot3

Het radiaalslot ook wel tubular lock genoemd is te herkennen aan de ronde sleutel ingang. Dit slot wordt als een veiliger type slot erkent terwijl het eigenlijk redelijk simpel te lockpicken is. Veel te vinden op snoepmachines, gokautomaten, kleine kluizen, sommige brommer sloten etc.

Een geschikt Cilinderslot vinden

Het lockpicken gebeurt dus meestal met een stiftcilinderslot, let hierbij op dat de sleutelingang VERTICAAL is en niet horizontaal anders verwar je hem misschien met een dimple slot. Er zijn veel verschillende exploits / zwaktes voor de verschillende slotsystemen. Maar de meest populaire manier van lockpicking is het lockpicken van een stiftcilinderslot met behulp van een lockpick set.

Dit is dus ook het type slot dat je nodig hebt om deze handleiding te volgen. Dit slotsysteem is terug te vinden in hangsloten, fietssloten, cilindersloten en andere applicaties. 

Geen sterren…

skgcilinderslotsterrenOp veel cilindersloten zie je aan de voorkant sterren staan. Dit is een keuring van de SKG. Dit is een instantie die sloten keurt om te kijken hoe veilig ze zijn.

Deze sloten zijn echter wel gewoon te lockpicken alleen is het meer geschikt voor lockpickers met iets meer ervaring. Om te beginnen moet je dus een slot vinden dat geen sterren heeft. 

Vermijd bekende merken

Ook raad ik je aan om als eerste keer geen slot te nemen van bekende namen als NEMEF, LIPS, ABUS of BUVA ETC.

Zelf heb ik goede ervaringen met KRAFT cilindersloten of sloten zonder een merk. 

Vermijd roest

Oudere sloten zijn van binnen vaak een beetje stroef en dit helpt niet altijd tijdens het lockpicken. Het is beter om een goedkoop nieuw slot te hebben om mee te oefenen. Zoek bijvoorbeeld in de lokale bouwmarkt naar het goedkoopste slot dat ze hebben. Of misschien bij een Action, Xenos, Big Bazar of andere winkel waar ze goedkope sloten leveren. Voor je eerste keer is dit een goede uitdaging 🙂

Elk slot is Uniek!

Ook al zijn sommige merken sloten makkelijker te lockpicken dan andere moet je je er wel van bewust zijn dat elk slot van binnen uniek is. Het kan zijn dat je juist een slot in je handen hebt wat ontzettend lastig te lockpicken is doordat de pinnen toevallig zo zijn opgesteld dat je vooral achterin heel diep moet lockpicken of iets dergelijks.

Dus laat jezelf niet ontmoedigen als het niet lukt met een slot. Probeer gewoon een ander en blijf eigenwijs tot het lukt! Zodra het de eerste keer is gelukt draai je een knop om in je hoofd en zie je voor jezelf dat het mogelijk is. Dit geeft je vervolgens weer extra motivatie en zelfvertrouwen om grotere uitdagingen aan te gaan.

Een cilinderslot lockpicken

Voordat we het cilinderslot gaan lockpicken is het makkelijk om eerst te begrijpen hoe het slot precies werkt en wat er gebeurd tijdens het lockpicken.

Hoe werkt een cilinderslot?

lockpickuitleg

Zoals je weet zijn de inkepingen op elke sleutel verschillend. Deze combinatie is verbonden met een slot wat daar precies op is aangepast.

cilinderslot

De unieke inkepingen in de sleutel sluiten perfect op de pinnen in het slot aan om ervoor te zorgen dat het middelste gedeelte van het slot vrij kan draaien. Bij de meeste cilindersloten bestaan deze pinnen uit 5 paar.

Wanneer er slechts één kleine pin niet op de goede hoogte zit kan het slot al niet vrij draaien. Het is dus belangrijk om alle pinnen naar de juiste hoogte te krijgen.

Hoe lockpick je een cilinderslot?

Er bestaat een fundamentele fout in het systeem van een cilinderslot waardoor lockpicking mogelijk is. In theorie zou hij eigenlijk niet moeten bestaan maar in de praktijk blijkt het lastig om een slot perfect te laten aansluiten. Bestudeer de afbeeldingen hieronder om te begrijpen hoe deze fout werkt:

lockpickuitleg1

Het principe van lockpicking is mogelijk doordat er een simpele fout voorkomt in vrijwel elk cilinderslot.

De kern van een cilinder slot draait namelijk altijd een beetje mee wanneer er een draaiende druk op wordt uit geoefend.

Met deze draaiende druk blijven de pinnen klemmen.

lockpickuitleg2

Zo kun je de pinnen naar de juiste hoogte brengen en daar houden totdat alle pinnen naar de juiste hoogte zijn gebracht.

Je kunt met de lockpick voelen aan de pin wanneer je hem naar de juiste hoogte hebt gebracht.

 
lockpickuitleg3
De pin veert minder terug dan voorheen en soms voel je met de tension wrench dat de kern een stukje meedraait.

Wanneer alle pinnen naar de juiste hoogte zijn gebracht kan het slot open!lockpickuitleg4

Bekijk hier nog een prachtig fragment van het gehele proces:

811 Shares
811 Shares
Tweet
Share811