Kerntrekbeveiliging

Kerntrekbeveiliging is momenteel de meest effectieve methode om inbraak te voorkomen.

Je kan de kans op inbraak met maar liefst 90% verminderen wanneer je gebruik maakt van anti-kerntrek sloten.

kerntrekbeveiliging
pijl-beneden

 

Wat is kerntrekken?

Kerntrekken is een inbraak methode waarmee inbrekers snel een cilinderslot kapot kunnen maken om vervolgens toegang te krijgen. Omdat kerntrekken steeds vaker voorkomt heeft het Politiekeurmerk Veilig Wonen anti-kerntrek beslag als vereiste gesteld voor alle nieuwbouwwoningen.

De kerntrek methode brengt vaak permanente schade toe aan het deurbeslag. De meeste slotenmakers gebruiken deze techniek daarom alleen als laatste optie. Het werkt als volgt:


Er wordt een gehard stalen schroef in het sleutelgat gedraaid.


Met een kerntrekker of hamer wordt de cilinder kapot getrokken en verwijderd.


Vervolgens wordt er met een speciaal gereedschap de functie van de cilinder nagebootst.

Een beetje handige inbreker kan met deze methode binnen 30 seconden al binnen staan..

 

 
pijl-beneden

 

Waarom is kerntrekken zo gevaarlijk?

De kerntrek methode is zo gevaarlijk omdat:
 
  • Er weinig ervaring voor nodig is om deze methode toe te passen.
  •  
  • Het gereedschap makkelijk verkrijgbaar is. Het is zelfs mogelijk deze techniek uit te voeren met een standaard boormachine, een gehard stalen schroef en een hamer.
  •  
  • Elk cilinderslot in elke deur in Nederland kwetsbaar is voor deze techniek. Tenzij de cilinder of het beslag speciaal ontworpen is met kerntrekbeveiliging. Maar anno 2019 zijn nog steeds het overgrote deel van de cilindersloten in Nederland niet beschermd tegen kerntrekken.
  •  
pijl-beneden

 

Hoe kun je jezelf beveiligen tegen kerntrekken?

Kerntrekbeveiliging is momenteel de belangrijkste preventieve maatregel die genomen kan worden om de kans op inbraak drastisch te verkleinen.

Om aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen te voldoen is het al een geruime tijd een vereiste dat al het veiligheidbeslag bestand moet zijn tegen kerntrekken. Maar sinds 1 Januari 2016 is het ook officieel opgenomen in het bouwbesluit dat elke nieuwbouw woning uitgerust dient te zijn met kerntrekbeveiliging.

Jammer genoeg is het grootste deel van de sloten in Nederland nog steeds niet beschermd tegen kerntrekken. Je kunt jezelf redelijk makkelijk beveiligen tegen kerntrekken door gebruik te van minimaal één van de onderstaande oplossingen.

Veiligheidscilinder

Cilinderslot met kerntrekbeveiliging

Het voordeel van de cilindersloten met 3 SKG sterren is dat ze ook gelijk bescherming bieden tegen het open boren van je slot, cilinder breken, de klopsleutel methode, impressioning methode en zelfs tegen handmatig lockpicken.

Over het algemeen zijn cilindersloten met kerntrekbeveiliging wel iets duurder dan anti-kerntrekbeslag. Er zijn ook goedkopere veiligheidcilinders met kerntrekbeveiliging zonder 3 SKG sterren maar die hebben dan meestal geen beveiliging tegen cilinder breken en alle andere technieken.

De veiligheidscilinders zijn makkelijker te installeren dan het anti-kerntrekbeslag. Als je de juiste maat uitkiest dan kun je gewoon de bestaande cilinder vervangen. Voor sommige deuren zijn deze veiligheidscilinder de enige optie, denk bijvoorbeeld aan schuifdeuren.

Wat een groot nadeel is van het cilinderslot met kerntrekbeveiliging is dat het niet direct zichtbaar is dat het cilinderslot bestand is tegen kerntrekken. De inbrekers zullen niet binnenkomen maar kunnen wel schade maken aan je slot waardoor de kans bestaan dat je alsnog je cilinder en beslag moet vervangen of misschien zelfs moet laten vervangen door een slotenmaker.

Kerntrekbeslag

Veiligheidsbeslag met kentrekbeveiliging

Veiligheidsbeslag met kentrekbeveiliging schermt het cilinderslot af zodat kerntrekken niet meer mogelijk is. Het cilinderslot wordt op deze manier volledig omsloten door metaal en kan een uittrekkracht van maarliefst 1500kg weerstaan. Het veiligheidsbeslag moet wel een keuring hebben met 3 SKG sterren, anders biedt het niet voldoende bescherming tegen de kerntrek methode.

Een klein nadeel van veiligheidsbeslag met kernbeveiliging is dat het iets lastiger is om zelf te monteren. Als je een beetje handig bent zul je hier geen problemen mee hebben maar in sommige gevallen moeten er extra gaten geboord worden.

Veiligheidsbeslag met kentrekbeveiliging heeft als groot voordeel dat het van buitenaf goed zichtbaar is dat er gebruikt wordt gemaakt van kerntrekbeveiliging. Aangezien het overgrote deel van de inbrekers gelegenheids inbrekers zijn, heeft dit dus een enorm effect op het afschrikken van inbrekers.

Anti kerntrekbeslag voor oplegsloten:

Sinds kort is kerntrekken bij oplegsloten ook een mogelijkheid. In de praktijk wordt dit echter niet veel gezien.

Anti kerntrekrozet voor oplegsloten:

Zowel Nemef, Ami, Mauer en Lips leveren anti kerntrekrozet. Het geleverde anti kerntrekrozet is daarentegen wel enkel geschikt voor oplegsloten van laatstgenoemde merken. Bekijk zeker voor het aankopen van een anti kerntrekrozet de specificaties grondig. Indien u opzoek bent naar een anti kerntrekrozet kan u terecht bij de professionele bouwmarkt.

Kertrekbeveiliging zelf plaatsen of laten plaasten?

Het vervangen van veiligheidsbeslag of een cilinder van een kerntrekcilinder is zeer makkelijk indien u eningszins handig bent. Zowel voor het veiligheidsbeslag en de cilinder is het van belang dat de juiste maatvoering gekozen wordt bij aankoop.

1 Shares

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 Shares
Tweet
Share1