Wat iedereen hoort te weten over AXA fietssloten…

Al sinds 2005 is het al bekend dat veel van de AXA fietssloten die verkocht werden totaal onveilig waren.

AXA SL7 Fietsslot

Jammer genoeg zijn dit dus precies de type sloten die bij fietsverzekeringen als vereiste werden gesteld. Daardoor zijn dit type sloten miljoenen keren verkocht.

Aangezien AXA er nooit echt veel moeite in heeft gestoken om deze sloten te vervangen of om aandacht te vragen voor deze kwestie. Zijn deze sloten dus nu nog steeds anno 2017 veel in de omloop.

fiets
Toen ik erachter kwam dat mijn eigen moeder ook zo'n type slot op haar prijzige fiets had. Leek het me dus niet overbodig om hier nog wat extra aandacht aan te besteden.

PDF Bonus: Dit artikel bestaat uit 1,263 woorden. Download hier een PDF versie van dit artikel zodat je het later op je gemak kunt door nemen.
 • Prima, komt eraan! Waar wil je axa-fietssloten.pdf ontvangen?

Pas op als jou fietsslot er zo uitziet:

Axa 583 Fietsslot

Axa SL7 Fietsslot blijkt gemakkelijk te openen zijn met een blanke sleutel.

Axa SL9 Fietsslot blijkt gemakkelijk te openen zijn met een blanke sleutel.

Als je zo'n slot hebt dan raad ik je aan om zo snel mogelijk een extra kettingslot te kopen en deze te gebruiken om je fiets aan een stevig vast object te bevestigen. Let hierbij op waar je het kettingslot aan je fiets bevestigt en waar aan het ankerpunt. (Niet zoals hier.)

Het gevaar is namelijk dat deze AXA sloten zeer simpel te openen zijn met een blanke sleutel:

Om welke fietssloten gaat het?

Axa 583 Fietsslot


AXA 583

Het model AXA 583 is zeer kwetsbaar voor deze techniek. Dit is een iets ouder slot en daarom nog slechter beveiligd. Vrijwel 95% gaat open met het gebruik van deze techniek.

 

Axa SL7 Fietsslot blijkt gemakkelijk te openen zijn met een blanke sleutel.


AXA SL7

Van het AXA SL7 fietsslot zijn er 2 versie's namelijk een linkse profiel en een rechtse profiel. Dit kun je zien door goed te kijken naar hoe de punt van je sleutel eruit ziet.

axa-sl7-fietsslot
De sloten met het rechtse profiel zijn totaal onveilig en binnen luttele seconden te openen met een speciale techniek. Maar de sloten met het linkse profiel zijn veiliger en niet zo gevoelig voor deze speciale techniek. Deze zijn echter alsnog gemakkelijk te openen met lockpicking of andere lockpick technieken.

Axa SL9 Fietsslot blijkt gemakkelijk te openen zijn met een blanke sleutel.


AXA SL9

Ook bij de SL9 zijn er de linkse profielen en de rechtse sleutel profielen.
Deze zijn vergelijkbaar met de AXA SL7 alleen zijn er van de SL9 weinig rechtse sleutel profielen in de omloop daarom is de AXA SL9 is dus over het algemeen iets veiliger.

 

Hoe werkt het?


Veel fietssloten maken gebruik van een plaatjes cilinderslot.  Deze zijn ook te vinden op brievenbussen, kasten, lades etc. Ze zijn te herkennen aan de hoekige ingang en bij het nader bestuderen van het sleutelgat ziet u hoekige plaatjes zitten.


Door een blanke ongeslepen sleutel in het slot te voeren. Worden de plaatjes in het slot naar een verkeerde positie gebracht. Normaal is dit geen probleem en vallen de plaatjes weer terug naar de originele positie wanneer je de sleutel eruit haalt.

Maar het blijkt dat wanneer je een draaiende druk uitoefent met de sleutel terwijl je hem uit het slot haalt. Dat de plaatjes in eerste instantie vast blijven zitten en daarna losschieten naar de correcte positie om het slot te openen.

In het filmpje hieronder ziet u een animatie van het hele proces:

Kassa over de AXA Zwakte met TOOOL:

VERVOLG: Kassa over de AXA Zwakte met TOOOL:

Wist je dat je dit trucje ook zelf kan uitproberen ZONDER blanke sleutel?

Ontdek het met het GRATIS Lockpicking Handboek op bladzijde 121.

Over de Auteur Lockpicking Universiteit

Met een nieuwsgierig, eerlijk en open blik delen we onze passie voor lockpicking. We doen dit gratis en voor niets!

Volg ons op:

Plaats een Reactie:

29 comments
AXA TRELOCK ABUS zegt november 5, 2017

Van alle merken fietsloten heb je een loper
Ook voor auto’s tegenwoordig

Reageer
AXA TRELOCK ABUS zegt november 5, 2017

Beste mensen het zijn niet alleen de axa sloten ook abus trelock beugel en kabel sloten zijn binnen secondes open het zelfde geld voor alle auto merken

Reageer
Wiebe zegt juni 28, 2017

Diverse filmpjes op facebook, ervaringen van fietseneigenaren, teruggevonden fietsen op Poolse websites, een artikel van de politie tonen aan dat Poolse bendes het AXA Defender slot dat nu in 2017 nog steeds verkocht wordt, met een loper zeer gemakkelijk openen. Wees gewaarschuwd!

Reageer
Freddy zegt oktober 1, 2016

Je moet het de dieven gewoon wat moeilijker maken.Vertrouw niet alleen op het axaslot. Maak je fiets ergens aan vast met een kettingslot. Het liefst op een open en verlichte plek. Dieven willen niet gezien worden!

Reageer
NIek zegt augustus 1, 2016

Bij onze fietsen dus ook gebeurt. 2 fietsen, met verschillende merken sloten (Axa en Trelock) en kettingen er aan, aan elkaar en aan een fietsenrek. Allebei foetsie, geen spoor van braak. Schandalig dat er dure fietsen worden verkocht met zulke slechte sloten, Zou eigenlijk de slotenfabrikant aansprakelijk moeten stellen ipv de verzekering.

Reageer
KleineMan zegt juni 18, 2016

Jammer dat je dit soort dingen dan vaak achteraf pas ziet. Hoogstwaarschijnlijk hebben de dieven van mijn fiets dus deze tactiek toegepast. Ik had geen idee dat dit slot zo kwetsbaar is!!

Reageer
Jatuckkk zegt januari 22, 2016

huh met wat soort sleutel wordt de fiets dan opengemaakt een ax1p???

Reageer
  Manus zegt juni 18, 2016

  Een blanco van AX1P misschien? Misschien gewoon uitproberen!

  Reageer
unkwoneee zegt december 16, 2015

Btw,, mensen het is het beste om alsnog een 5sterren gehardstaal motorslot of bootketting te kopen die zijn pas na 2/3 minuten geslepen en tegen die tijd bent u allang bij u fiets om te kijken wat er aan de hand is.

Reageer
unkwoneee zegt december 16, 2015

Leuke techniek kijken of het bij mijn burco van 60 jaar oud werkt ben de sleutel kwijt en wil niet door slijpen omdat ik bang ben dat als ik er af schiet dat mijn antieke burco eraan gaat.

Reageer
vinc zegt juli 30, 2015

Wie heeft zoon sleutel te koop ik heb een sl7 slot op mijn fiets maar ben allebei mijn sleutels kwijt. Ik moet een rechtse sleutel hebben. Kan iemand mij helpen?

Reageer
  Maunu zegt juni 18, 2016

  In het Lockpicking Boek staat om schreven hoe je ook je axa slot open kunt krijgen zonder blanco sleutel.

  Reageer
  michel zegt september 24, 2017

  2 sleutels kwijt is wel erg toevallig.
  u zou er wel andere plannen mee hebben.

  Reageer
Johan zegt maart 25, 2015

Ik zet mijn fiets ook vast met een dik, en duur motorhangslot, in een hoek bij de fietsenstalling van supermarkt stonden 2 mannen, de een riep en opende zijn jack en liet de accu haakse slijper zien die hij er onder had, en zei dat slot is snel open.

Reageer
  unkwoneee zegt december 16, 2015

  Je motor slot kan duur zijn.
  Maar ik werk bij het fietsendepot in amsterdam gevestigt op bornhout8 en ik slijp zelf genoeg sloten door ook motor sloten en geloof mij nou maar het is 5 sec en het slot is geslepen. Dus je fiets kan nog zo duur zijn en je slot maar als iemand met een haakseslijptol loopt kan je beter weg fietsen. Of fiets alleen rondjes en zet de fiets daarna weer “veilig” in huis. En dan nog op slot dat is hoe ik het doe bij mijn cube mountain bike van 1100 euro.

  Reageer
Hans zegt oktober 20, 2014

Hallo, wat een leuk artikel. De sleutel maker moest even nadenken lachte toen ik ernaar vroeg en zei dat is verleden tijd. (Best grappig met zijn turks accent)
Dus weet iemand waar ik dit online kan bestellen?

Alvast bedankt,
Hans

Reageer
Lennartzon zegt juli 26, 2014

Die axa vertegenwoordiger probeert de getallen steeds lager te krijgen maar volgens mij zijn het er VEEL meer..

Reageer
Lars zegt juli 26, 2014

Okee dit is wel ziek als je ziet dat het zo makkelijk kan..

Reageer
hans zegt juli 25, 2014

Heb het filmpje gezien en het lijkt mij ongelooflijk ,heb geinformeert bij de slotenmaker maar de moedersleutels worden niet zo maar verkocht weet iemand een slotenmaker wie dit wel doet?
Zou dit graag zelf willen uitproberen bij mijn eigen slot,nogmaals het lijk mij ongelooflijk.

Reageer
  Jos zegt juli 26, 2014

  Ze zijn ook online te bestellen of op marktplaats maar meestal vragen ze er dan de hoofdprijs voor en betaal je 10 keer meer. normaal kosten ze volgens mij een euro of 3 en online is dit zo’n € 30..

  Reageer
  Henk zegt januari 27, 2015

  @Hans @ Jos
  Ik kreeg ze dus maandag ook niet mee bij de schoenmaker. Heb inderdaad op marktplaats iemand gevonden voor €10. Scheelt weer een middag slijpen nadat ik mijn sleutel kwijt was.

  Reageer
Myra zegt juli 22, 2014

Haai Koen,

Wat een geweldig artikel zet je telkens maar weer op. Ik vind het telkens zo leuk om ze te blijven lezen. Hopelijk zijn er binnenkort weer wat nieuwe artikels voor als ik op vakantie ga!

Love,

Myra

Reageer
LuckyLukeNL zegt juli 13, 2014

Naissss!

Reageer
Nikjuh zegt juli 11, 2014

Wajoo dat gaat makkelijk in dat filmpje

Reageer
StevenSteel zegt juli 11, 2014

Leuk gedaan Koen.

groeten,
StevenSteel

Reageer
Marco zegt juli 11, 2014

Ik kom voor het eerst op dese blog mr ziet er leuk uit
Ik ben nog wel even bezeig met alls te besturdreen

Reageer
Tim zegt juli 11, 2014

Bedankt voor de uitleg

Reageer
Jos zegt juli 11, 2014

Inderdaad echt raar dat je ze nog steeds zo vaak ziet.
Zijn er toch nog niet zoveel criminelen als dat je zou denken 🙂

Reageer
  halloeskoe zegt juli 16, 2014

  Haha dat denk jij oen.
  Er zijn er zat.

  Reageer
Voeg uw reactie toe